Astigmia, Astigmatizmus

A főcímben szereplő astigmia, astigmatizmus kifejezésnek eddig még nem akadt találó magyar fordítása. A németek próbálkoztak különböző német kifejezésekkel. Ilyen a” gyújtópont nélküliség”  (ami  szerintem elég találó), vagy „vonallátás”, vagy „szaruhártya elgörbülés”. Nálunk a hétköznapi beszédben gyakran úgy nevezik, hogy  szemtengelyferdülés, de ezt a kifejezést a kancsalság  megnevezésére is használják.

Egy kis fizika

Az astigmia az egyik legnehezebben elképzelhető fénytörési hiba, így gyakran bajban vagyok, amikor a szülő szeretné, hogy  egyszerűen elmagyarázzam, hogy miről is van szó. Ilyenkor egy kis labdát szoktam összenyomni, hogy szemléltessem a szaruhártya görbületének változását.

Az astigmia esetében a szaruhártya felszíne az egyik átmérő irányában domborúbb, az erre merőleges átmérőben laposabb. (Orvosi szótár)

A szembe kerülő fény először a szaruhártya felszínén törik meg. Ez jó esetben  szabályos gömbfelszín, ami azt jelenti, hogy bármilyen alakú tárgy összes pontja az éleslátás helyére esik.

Képzeljük el úgy az astigmiát, hogy egy labdára ráállunk. A labda lelapul, vagyis a vízszintes görbülete enyhébb lesz, a görbületi sugár pedig nagyobb,  függőlegesen nagyon domború lesz , a görbületi  sugár pedig kicsi.

Mivel a függőleges tengely nagyon domború, így a függőleges vonalak képe a szem belsejébe (1. ábra A pont)  és nem az éleslátás helyére kerül  (2.ábra B pont).  A vízszintes tengely a 2. ábrán normális, így a vizszintes vonalak képe az éleslátás helyére esik. Ebből könnyű elképzelni, hogy egy kiterjedt tárgy vizszintes részei élesek, a függőleges alkotói pedig homályosak lesznek (3.ábra). Az ábra nem tökéletes, de a leírással együtt talán érthető.

A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy a két merőleges tengely lehet a vízszintes illetve függőleges tengelyen kívül más szögben is, például az egyik tengely 45°-os, akkor a másik 135°-os.

Az egymásra merőleges tengelyek dioptriája pedig bármilyen kombinációban előfordulhat. Lehet például mindkét tengely rövidlátó, csak eltérő mértékben, vagy mindkettő túllátó, de olyan is lehet, hogy az egyik tengely rövidlátó, a másik távollátó.

Elmúlik az astigmia?

A fizikai részben leírtakból kiderül, hogy az astigmiás szem esetében a szem alakja eltér a normális gömb alaktól. Általában úgy jellemző az emberre, ahogy pl. a fül formája. Ebből következik, hogy az astigmia leggyakrabban egy életre szól, de mégis vannak kivételek. Nem egy páciensemnél nagyobb dioptriák is elmúltak az évek során.

Modern szűrőkészülékünkkel azt tapasztalom, hogy 1 éves kor alatt nagyon gyakran jelentkezik astigmia, melynek mértéke  általában egyforma a két szemen, tengelye szimmetrikus. Ezek az astigmiák legtöbbször elmúlnak, de ezt érdemes követni. A 2 éves kor után fennálló nagyobb astigmiát már ritkán növik ki a gyermekek.

A későbbiekben is kismértékben változhat az astigmia mértéke, szöge, ezért kell félévenként szemészeti kontrollra vinni a gyermeket.

A szemüveg hordásától nem múlik el az astigmia.

Miről ismerjük fel?

Az astigmiát nehéz felismerni. A gyermek lát mindent, de semminek nincs éles kontúrja.

Nem is szólnak a gyermekek emiatt, mert nem tudják, hogy milyen lenne a jó látás.  Leginkább szemészeti vizsgálat során derül ki. A nagyobb gyermekeknél jellemző, hogy a hasonló alakú számokat (pl. 3-8, 5-6) nem tudják biztosan elkülöníteni.

Mitől válik astigmiássá a szem?

Leggyakrabban örökölt tulajdonság.

Hogyan kezeljük? Mi a cilinderes szemüveg?

Ha már nem várható, hogy az astigmia elmúlik, akkor az astigmia fokától függően  szemüveget rendelünk, hogy kialakulhasson a megfelelő látás. Ilyenkor cilinderes lencsét rendelünk. A cilinder szó hengert jelent. A cylinderes szemüveg lencse kinézetre semmiben nem különbözik a normál lencsétől. Az ilyen szemüveget  állandóan hordani kell. Nagyobbaknál, akik évekig nem hordtak cilinderes korrekciót az astigmiájukra, előfordul, hogy nehezebben szokják meg a szemüveget, de ez is 2-3 nap alatt rendeződik. A szemüveg viselésétől nem múlik el az astigmia, viszont nélküle a látás nem teljes.

Iskolás kor előtt pupilla tágításban végezzük el a skiaszkópiát, mely során pontosan megmérjük a különböző tengelyekben lévő dioptriákat.