Leggyakrabban feltett kérdések

A legtöbb kérdést a rövidlátással kapcsolatban teszik fel.

Ha hordja a gyermek a szemüveget,  akkor majd megjavul a szeme és nem kell szemüveg?

A szemüveg nem  javítja meg  a szemet, vagyis a dioptriák nem múlnak el tőle, viszont jó látása csak szemüveggel  lesz távolba nézéskor.

Az  igaz, hogy felnőtt korára majd nem kell szemüveg?

A rövidlátás nem múlik el, de a rövidlátóknak annyi előnyük van a normál szeműekhez képest, hogy nem kell nekik olyan hamar olvasószemüveg. Természetesen ez is a dioptriák számának a függvénye.

Ha sokat hordja a gyermek a szemüveget, akkor ellustul a szeme?

A rövidlátásra jellemző, hogy gyermekkorban szinte folyamatosan növekednek a dioptriák a szemüvegviseléstől függetlenül, tehát nem a szemüvegtől „lustul” el a szem. A szemben olyan izomzat nincs, amely a rövidlátást tudná korrigálni.

Ha leveszi a szemüveget, akkor pihen egy kicsit a szeme?

A rövidlátó gyermek, ha leveszi a szemüvegét, akkor nem lát jól, tehát szemüvegben inkább pihen a szeme, mint szemüveg nélkül.

Tudunk-e valamit tenni, hogy ne romoljon tovább a gyermek szeme? Valamilyen szemtornára, vagy lyukas szemüvegre gondoltunk.

A legtöbb, amit tehenek, hogy növeljék a szabadban töltött idő mennyiségét. A fejlődő szervezetnek szüksége van a természetes fényre.

Nagyon sok próbálkozás történt és történik napjainkban is, hogy a dioptriák növekedését megállítsák. Sajnos erre a problémára még nem találtak végleges megoldást. A rövidlátás alapvetően genetikailag meghatározott. Legújabb lehetőség az újfajta szemüveglencsék viselése, ami nagyon biztató eredményeket mutat.Az orthokeratologiát, vagyis az éjszakai kontaktlencse viselést és a multifokális kontaktlencse viselést is megelőzi. A természetgyógyászat vonalán is történnek próbálkozások. Az akupunktúra nem hozott kellő eredményt. A lyukas szemüveggel több páciensem is próbálkozott, de a dioptriák tovább növekedtek így is. A Bates módszer próbálóinak sem javultak a dioptriái. A számítógép túlzott használata és az olvasás is okozhat kis rövidlátást, de csak azoknál, akik hajlamosak erre.

Az iskolában szóljunk a tanárnőnek, hogy ültesse előre a gyermeket?

A megfelelő szemüveggel ellátott gyermek éppen olyan jól lát, mint jó szemű társai, így nem indokolt előre ültetni.

Hány éves kortól lehet kontaktlencsét viselni?

Ebben a kérdésben nincs egységes állásfoglalás. Az optikákban akár 11 éves gyermeket is ellátnak kontaktlencsével. Én 14-15 éves kortól szoktam javasolni, amikor a gyermek már kellően felnőtt ahhoz, hogy egyedül gondoskodjon a lencséjéről, a tisztításról. A sportolóknak illetve a színpadon szereplőknek, vagy azoknak, akik csak néha egy buli erejéig akarják leváltani a szemüvegüket, fiatalabb korban is van lehetőségük egyszer használatos kontaktlencse alkalmi viselésére.

Hány éves kortól lehet megoperáltatni a rövidlátó szemet?

Ebben a kérdésben már többnyire nem a szülő hozza a döntést, hanem az akkorra már felnőtté vált gyermeke. A dioptriák növekedésének megállása után, körülbelül 20 éves kor után válik a szem alkalmassá a műtétre.

Ami nagyon fontos!! A lézeres szemműtét tulajdonképpen szépészeti műtét. Azért történik, hogy ne kelljen szemüveget viselni. A műtét során a szaruhártya törőerejét változtatják meg, egyszerűbben: a szaruhártya lesz olyan törőerejű,  mint a szemüveg lencse. Ebből következik, hogy a megnagyobbodott szem, ugyanúgy  megnagyobbodott szem marad. Így a szem továbbra is a rövidlátó szem jellegzetességeit viseli. A rendszeres,  évenkénti szemfenék vizsgálatot nagyobb rövidlátók esetében továbbra is el kell végezni.

Milyen időközönként ajánlott ellenőriztetni a látást?

Az első szűrővizsgálatot 6-12 hónapos korban javasolt elvégezni. Erre rendelkezésünkre áll egy modern műszer, amely pupillatágítás nélkül is sok információval szolgál. Ezt követően 3 éves korban javasolt a következő szűrővizsgálat , mely már látásvizsgálat. Az utolsó látásszűrés iskola előtt javasolt.

Ha a gyermeknél fénytörési hiba áll fenn, melyet szemüveggel korrigálunk, akkor fél évenként javasolt szűrővizsgálat.