A kancsalság (strabismus)

Gyermekkori kancsalság

Bármilyen kancsalság jelentkezésekor feltétlenül forduljon gyermekszemészhez, mivel súlyos betegségek első jele is lehet a kancsalság!

Orvosi értelemben akkor beszélünk kancsalságról, amikor a két szem nem képes egyszerre egy időben ugyanarra a tárgyra nézni. A kancsalságnak nagyon sok fajtája van. Feloszthatjuk a kancsalság iránya szerint, pl. befelé térő kancsalság, kifelé térő kancsalság, függőleges irányú kancsalság, de feloszthatjuk aszerint, hogy mikor kezdődik, de különbséget kell tenni az okok között is.

Kancsalság diagnózisa

Egészséges szemállás esetén a szemek párhuzamosan állnak bármerre is nézünk. Ha egy kislámpával rávilágítunk a szemre vagy vakus fényképezőgéppel fényképezünk, akkor mindkét szaruhártyán apró fény pöttyök keletkeznek. Ezt nevezzük szaruhártya (corneális)  fényreflexnek. Normál esetben a szaruhártyán megfigyelhető fényreflexek szimmetrikus helyre esnek. A kancsalság diagnózisa során a szemész ezt a fényreflexet figyeli. Otthon is megnézhető egy olyan fényképen, amin a kisgyermek éppen a  kamerába néz. Ha igazolódik a valódi kancsalság, akkor további vizsgálatokra van szükség.

Látszólagos kancsalság baba korban, széles orrgyök?

Mikortól áll párhuzamosan a kisbaba szeme? Átlagosan 3 hónapos korra alakul ki olyan szintű látás, amikor a szemek már nem kancsalíthatnak. Párhuzamos szemállás mellett is gyakran kancsalnak látják a szülők a gyermeket. Ennek az az oka, hogy babáknál a felső szemhéjon egy redő látható,  amit epicanthusnak nevezünk, és ez eltakarja a belső szemzug egy részét, ami miatt a belső szemzugnál lévő fehér terület gyakran aszimmetrikusnak látszik. Ez kelti a kancsalság benyomását. A fényreflexek vizsgálatával azonban kizárható a kancsalság.

Veleszületett kancsalság, infantilis esotropia

Vannak babák, akiknek születésüktől fogva „keresztben áll” a szemük. Ez egy egyértelmű állapot, hamar el is jutnak szemészetre. Általában fénytörési hiba nem áll a kancsalság hátterében, vagyis sokszor nem szükséges szemüveg sem. Takarást ilyenkor is alkalmazunk, mivel -a keresztfikáció miatt- a külső szemizmok nem működnek megfelelően. A kancsalságot másfél éves korig ajánlott műtétileg megoldani.

Kancsalság kisgyermek korban

Leggyakrabban 2-3 éves kor körül kezdődik a kancsalság kialakulása. A szülők eleinte azt látják, hogy időnként beszalad a gyermek szeme, főleg ha fáradt. Idővel aztán egyre gyakrabban jelentkezik, aztán állandósul a kancsalság. A gyermekszemész a vizsgálat során, megvizsgálja a látást, megméri pupillatágításban a fénytörési hibát, egy sor teszttel igazolja a kancsalság fennállását. Mivel ezeknek a kancsalságoknak nagy része hypermetropia avagy távollátás miatt jön létre, szemüveget rendelünk. Ha a szemüveg megszünteti a kancsalságot, akkor nem kell takarást alkalmazni és a kezelés ezzel teljes. Ha szemüveg hordás alatt is megmarad a kancsalság, akkor takarást is kell alkalmazni.

Kancsalság kezelése

A kancsalságot két féle módon lehet megszüntetni, szemüvegviseléssel vagy műtéttel. A kancsalságnak számos fajtáját lehet megkülönböztetni, ezért a kezelések is különböznek egymástól. Ezért nem lehet azt mondani, hogy a szomszéd gyermeknek nem kellett takarni a szemét, mégis rendbe jött.

Kancsalság kezelése szemüveggel

Teljes megoldás

A kancsalságok nagy részének a hypermetropia avagy távollátás a kiváltó oka. Ezt nevezzük akkomodatív esotropiának. Ilyenkor a túlzott alkalmazkodás vezet a kancsalság kialakulásához. Kisgyermekeknél a szem fénytörési hibájának objektív mérését pupilla tágításban tudjuk elvégezni, amit szemcsepp csepentésével érünk el.Ezután számítógépes és kézi méréssel skiaszkópiát végzünk és a megmért dioptria értéket felírjuk. Ha a gyermek ezt a szemüveget viseli, akkor a kancsalsága megszűnik és olyanná válik, mint egy hibátlan szemű gyermek. Tökéletes lesz szemüvegben a látása, térlátása. Szülők gyakran jelzik, hogy ha este fürdésnél leveszi a szemüveget, akkor a szeme kancsal állásba kerül. Évekig tartó szemüveg viselést követően a szemüveg levételekor is párhuzamos maradhat a szemállás. A kancsalság okaként szereplő hypermetropia mértéke csökkenhet, de nagyobb hibák ( +5;+6 dioptria felett) esetén ez ritkábban fordul elő. Tinédzser korban a szemüveg lecserélhető kontaktlencsére.

Részleges megoldás + takarás

A kancsalságok egy másik nagy csoportjának kialakulásában ugyanúgy nagy szerepet játszik a hypermetropia, de a szemüveghordás mégsem szünteti meg teljesen a kancsalságot csak jelentősen mérsékli a kancsalság mértékét. Ha ez a maradék kisfokú kancsalság kozmetikailag nem zavaró, akkor műtét végzése nem jön szóba. Viszont ezek azok a gyermekek, akiknek a szemüveg alatt a szemük is le van takarva évekig. Erre azért van szükség, mert a kancsal állású szemen kezelés nélkül tompalátás alakul ki. Ha 6-7 éves kor alatt abba hagyjuk a takarást, akkor a kancsal állású szem látása visszaromlik. Ezért nagyon óvatosan kell kiválasztani azt az életkor, amikor a takarás teljesen elhagyható.

Bifokális szemüveg

Bifokális szemüveget akkor rendelünk, ha a szemüveg távolra nézés esetén tökéletesen megoldja a kancsalságot, de közelre nézéskor a kancsalság ismét fellép. Csak akkor írjuk fel a bifokális szemüveget, ha jó sztereólátást remélünk tőle. Kis pácienseim nagyon jó eredménnyel viselik az ilyen szemüvegeket. Hordásakor stabilizálódik a két szemes együttlátás, majd fokozatosan csökkenteni kell a szemüveg alsó részének dioptriáit, mígnem normál szemüveget lehet ismét viselni. Ez a folyamat évekig is eltarthat. A bifokális szemüvegnek úgy kell állni a gyermeken, hogy a felső és alsó rész közötti vízszintes elválasztó vonal a pupilla alsó szélénél haladjon el.

Kancsalság ellenes műtét

Amikor a szemüveg nem segít a kancsalság megszüntetésében vagy a kancsalság más mechanizmussal jön létre és nincs is dioptriás hiba a hátterében, vagyis szemüveget nem kell írni, akkor kerül sor a műtétre. A kancsalság ellenes műtét során az izmok áthelyezésével vagy az izmok hosszának megváltoztatásával lehet a szemeket közel párhuzamos állásba rendezni. Mivel a két szemet összesen 12 izom mozgatja, sejthető, hogy a szemműtéttől nem várható el, hogy tökéletes szemállás alakuljon ki. A tökéletesség itt azt jelenti, hogy párhuzamos szemállás, sztereólátással együtt. Még ha minimális is a maradék kancsalság és szinte nem is látható, akkor is úgy kell kezelni a gyermeket, mint a fentiekben írtam, a tompalátás megszüntetése érdekében. Tehát a takarás ebben az esetben sem hagyható el.

A műtét gyermekkorban altatásban történik. Előzetesen az altatóorvos megvizsgálja, hogy altatható-e. A műtét napján éhgyomorral kell érkezni. Maga a műtét fél-egy óra. Ha a gyermek jól ébred, akkor aznap este haza is mehet. Amíg a kötőhártyasebek nem gyógyulnak meg, addig tiszta környezetben ajánlott tartani, pl. ne homokozzon. Speciálisan kancsalsággal foglalkozó, profi doktornőt ajánlunk a műtét elvégzésére.